Leif G Hultman

Kan man bygga in ”lycka” i sitt boende?

-Javisst, svarar trädgårdsmästaren och entreprenören Leif G Hultman, aktuell med Ecobyn Viadal – växthusboenden ritade av Wingårdhs arkitektbyrå i Malmö, under ledning av Joakim Lyth. I dagarna öppnar han dörrarna för besökare på bostadsmässan H-22 och släpper samtidigt boken ”Bo & leva lycklig i växthus”.

Text från Lassbo Förlag

Leif G Hultman – på 80-talet känd som ”Yuccakungen” när han blev först med att importera Yuccapalmer till Sverige från Latinamerika – har sina framsynta föräldrar att tacka för mycket. Redan som baby placerades han i växthusets trevliga värme, medan de jobbade i familjens handelsträdgård. När det var blåsigt och minusgrader ute, var det fortfarande lagom varmt och väldoftande där inne. Kontakten med- och kärleken för jorden och odling fick han med bröstmjölken och tio år gammal byggde Leif sitt första växthus, av kvarlämnat material. Att återbruka det som fanns och värna om naturens resurser blev en självklarhet, liksom att äta grönt och visa vänlighet mot sina medmänniskor.

– Jag har aldrig smakat på kött i hela mitt långa liv! Säger han glatt. Vi fick lära oss att äta morötter, för det var inte bara gott och nyttigt utan också bra för synen. Jag ser fortfarande helt perfekt utan glasögon.

Drömmen om att bo och leva lycklig i växthus har han burit med sig genom livet. När han berättade om sina idéer för Wingårdhs arkitektbyrå i Malmö, blev de eld och lågor. Det blev starten till ett nära samarbete runt utvecklingen av familjens handelsträdgård i Viadal till en framtidsinriktad och klimatmedveten ekoby, med både fristående hus och radhus -alla inbyggda i enorma växthus. Där skall man kunna bli självförsörjande på frukt och grönsaker och leva året runt i medelhavsklimat. Alla material är naturliga och så mycket som möjligt är återbruk. ”Det är inget vi tänkt särskilt mycket på, det var bara naturligt att göra så”, säger Leif. Hustaket, som inte behöver skydda mot väder och vind, är platt och utgör en enorm uteplats, där man kan laga mat och umgås. Energiåtgången för huset försörjs till största delen av solcellspaneler på växthustaket. Mellan husen ligger en liten sjö, med ett planterat naturligt ekosystem, där man kan bada och fiska. Under bomässan H-22 öppnar han dörrarna till det första visningshuset för allmänheten. Samtidigt släpper han sin första bok, som handlar om projektet och bakgrunden till det.

– Min fars visdomsord till mig ,för att få ett bra liv, var att: 1, bilda familj, 2, plantera ett träd och 3, skriva en bok. Nu har jag gjort alla tre! Säger Leif, som med sin bok vill föra vidare allt det goda han själv fått med sig i livet.

Pris 279 kr + frakt 61 kr, totalt 340 kr
Hårdband
FSC-märkt (miljömärkt)
19,0 cm x 13,3 cm
174 sidor, färginlaga
Släpps 12 juni 2022