Såg du Husdrömmar på SVT i förra veckan? I programmet fick man återse Skurupsparet som förverkligat sin dröm om att bygga ett hus i glashus. Om du, liksom vi, tycker detta verkar vara ett fantastiskt sätt att leva och bo så har du faktiskt chansen nu. Och det utan att behöva bygga själv. I denna vecka startar nämligen bygget av ett visningshus som planeras vara klart efter sommaren. Därefter ska en hel ecoby med liknande hus byggas på Viadal utanför Helsingborg.

Det blir ett unikt boende med modernt kretsloppstänk, den senaste tekniken och exklusiva materialval från naturen nära oss. Och inte minst: flytande gränser mellan ute och inne. Halva köket är till exempel inne i huset och halva ute i glashuset. Vem har inte drömt om ett utekök? I vårt klimat kan man i bästa fall använda det under sommartid (ingen garanti dock). Men med ett boende i glashus har du medelhavsklimat året om – med en temperatur som innebär att du kan att sitta på uteplatsen i glashuset cirka 300 dagar om året.

På delar av glastakets södersida kommer solpaneler att monteras i ett sådant antal att mer energi än boendet kräver produceras. Överskottet kan användas till att ladda elbilen och att flytta energi från dag till natt – från soliga dagar till mulna. Det ger också möjlighet att ha golvvärme på alla golv – inne i huset och ute i glashuset.

De stora skjutglaspartierna i alla väderstreck ger utgång till härliga umgängesytor och olika trädgårdsdelar och en fantastisk utsikt från bastun, badtunnan eller vad du nu väljer i ditt hus. Odlingsbäddarna i glashuset är upphöjda så att du lätt kan skörda dina grönsaker (du får hjälp med plantor om du vill). Fikon, oliver, granatäpplen, citrus – bara fantasin sätter gränser när klimatet inte är ett problem.

På hustaket (som ju inte behövs som tak eftersom det är glas ovanför) finns en 120 kvm stor terrass. Här kommer det att finnas odlingslådor med härlig grönska och plats för till exempel biljard- och bordtennisbord. Här byggs också ett extrarum som man kan använda som sovrum, arbetsrum eller relax. Egen toa med dusch och litet kök finns även här så terassen är perfekt när du har gäster. I visningshuset kommer man att kunna hyra denna del av huset. Om du vill prova på att bo i glashus – teckna ditt intresse redan nu här på hemsidan och följ processen!

PS. Här är länken till programmet Husdrömmar på SVT. 14.45 min in i klippet kommer inslaget om glashuset i Skurup: https://www.svtplay.se/video/20670952/husdrommar/husdrommar-sasong-6-vad-hande-sedan?start=auto&tab=2019