Jag är uppvuxen i växthus. Jag vet känslan som uppstår när regnet slår mot rutorna eller när solen skiner och det skapas en magisk energi därinne i härligt klimat. Man njuter och känner energin flöda. Att bo i växthus är som att ha medelhavsklimat året om. Att få nio månader sommar istället för, som bäst, tre. Att kunna odla och skörda sina egna grönsaker året om. Så här lever jag. Och det vill jag att fler ska få uppleva!

Jag tog över växthusodlingen Viadal efter mina föräldrar som flyttade ner från Småland i slutet av 40-talet för att driva detta område som ett ekologiskt center. Jag har varit med i odlingen så länge jag kan minnas. Barnvagnen stod i växthuset och lite senare satt man i gunga i en av raderna. Varje gång någon gick förbi fick man sig en knuff. I tidig ålder fick jag egna odlingsbäddar. Sedan dess har jag älskat allt med växthus och odling.

Att odla och jobba i växthus är en sak. Men tanken på att faktiskt bo i dem fick jag för många år sedan då jag läste om att sådana byggen fanns i Stockholm, Vänersborg, Helsingör och skånska Skurup och Häljarp. När SVT visade programmet Husdrömmar då den kände arkitekten Gert Wingårdh besöker ett sådant och i sista programmet slog ihop händerna och sa att det är ju så här man skall bo, då började en idé ta form.

Jag har själv byggt och konstruerat både hus och växthus i många år. Jag tänkte att man borde kunna lösa det på ett mer effektivt sätt. Så jag tog kontakt med Gert Wingårdhs arkitektbyrå och Joakim Lyth – vi resonerade oss fram till den bästa modellen.

Husen som ska byggas på Viadal är en modell som kallas Venlo. Då bygger man ett växthus med många små tak som inte går över trädtopparna. Det är också lätt att byta ut glaset på södersidan mot solpaneler i samma storlek.

Vi vill att husen ska smälta in i naturen. Men framför allt innebär våra Viadalshus en möjlighet till nya livsmiljöer. Integrationen mellan inne och ute blir helt annorlunda. Halva köket kommer att vara ”ute” i växthuset. När det är några få plusgrader utomhus kan man stå och grilla på sin uteplats. Och det vill man ju. Eftersom huset inte är utsatt för väder och vind och det inte behövs ett traditionellt tak på själva huset kan man nyttja det till att göra en stor terrass med odlingsbäddar och gäststuga. Med solpanelerna på taket laddar du din bil och värmer ackumulatortanken för värme till natten. Man lever resurssnålt, har ingen värmeförbrukning, avloppet återanvänds – boendet blir helt enkelt ett slutet kretslopp.

Jag är besjälad av att kunna skapa en miljö runt mig som inte tär på våra ändliga resurser utan kanske snarare tillför och ger tillbaka. Man kan leva lyxigt men ändå inte inkräkta på miljön. Det gäller bara att hitta nya sätt. Och det har vi gjort. Att bygga ecobyn Viadal är ett sätt för mig att förvalta arvet efter mina föräldrar. Jag avvecklar nu det intensiva odlingslivet och gör om hela området till det den egentligen alltid varit – en ekologisk by, men för många människor. Jag skulle vilja att alla fick uppleva att bo såhär!

Blir det inte varmt i ett växthus?
Nej, det är svalare inne i växthuset när det är varmt ute och tvärtom. Vi använder skuggardiner som gör att solstrålningen inte reflekteras in. Dessutom har vi en effektiv ventilation i taket, som till största del är öppningsbart.

Är det inte fuktigt i ett växthus?
Den fukt man känner i ett växthus vars hela yta används till odling beror på att växterna avger fukt och att man vattnar och sprayar dem konstant. Även om man kommer att kunna odla året om i våra boenden så kommer man aldrig upp i den mängd växter som gör att klimatet blir så fuktigt.

När kan de första flytta in?
Vi bygger ett visningshus och bostad för mig våren 2019. Därefter sker bygget i etapper med varierande inflyttning. Beroende på efterfrågan. Vi hoppas ha hela byn klar och visas upp till den stora bostadsmässan H22 i Helsingborg 2022.

Kan man ställa sig i kö för ett hus?
Ja, det finns en intresseanmälan man kan fylla i här på hemsidan.